Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα και οι περιφέρειες της Ελλάδας





Οι υπόλοιπες πλευρές της βρέχονται από θάλασσα:
Α από το Αιγαίο πέλαγος, Δ από το Ιόνιο πέλαγος και Ν από το Λιβυκό πέλαγος.

Έκταση
:
132.000 τ.χμ.
Πληθυσμός
:
10.964.020 (απογραφή 2001)
Πολίτευμα
:
Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία
Πρωτεύουσα
:
Αθήνα
Θρησκεία
:
Χριστιανοί ορθόδοξοι
Νόμισμα
:
€ (ευρώ)


Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε 9 μεγάλες περιοχές που ονομάζονται γεωγραφικά διαμερίσματα. Τα κριτήρια χωρισμού της πατρίδας σε διαμερίσματα είναι τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά.
Τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας είναι:
1) Θράκη
2) Μακεδονία
3) Θεσσαλία
4) Ήπειρος
5) Στερεά Ελλάδα
6) Πελοπόννησος
7) Κρήτη
8) Νησιά Αιγαίου
9) Νησιά Ιονίου
Παραδείγματα:
  • Η δυτική Μακεδονία είναι πολύ ορεινή, τα καλλιεργήσιμα εδάφη είναι λιγοστά, το ανάγλυφο δυσκολεύει τις συγκοινωνίες, οι πόλεις είναι μικρές σε πληθυσμό, η βιομηχανία δεν είναι αναπτυγμένη κτλ.
  • Η κεντρική Μακεδονία είναι πεδινή, έχει πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αρκετές πόλεις με σημαντικό πληθυσμό, καλό οδικό δίκτυο και σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη.
  • Για τις  Κυκλάδες ένα πολύ σοβαρό ζήτημα μπορεί να είναι η ρύθμιση της τακτικής ακτοπλοϊκής κάλυψης όλων των νησιών.
  • Στην Αττική σημαντικό πρόβλημα η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Όπως βλέπουμε κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα δικά της προβλήματα και άρα χρειάζονται διαφορετικές αποφάσεις και ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.
Επικεφαλής κάθε περιφέρειας είναι ο περιφερειάρχης που διορίζεται από την κυβέρνηση. Σε κάθε περιφέρεια μια πόλη της έχει οριστεί ως έδρα της.
Τα όρια των γεωγραφικών διαμερισμάτων δε συμπίπτουν πάντα με τα όρια των διοικητικών περιφερειών
π.χ. το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας μοιράζεται σε 3 διοικητικές περιφέρειες.
Οι περιφέρειες της χώρας μας είναι:
Κάνε κλικ εδώ
Κλικ εδώ
Κάνε κλικ εδώ 
Κάνε κλικ εδώ 
Η Ελλάδα χωρίζεται και σε

 51 νομούςκαι 1 αυτοδιοίκητο τμήμα, το Άγιο Όρος



~Ήπειρος
Η
 Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Αποτελείται από τους νομούς Άρτας, Ιωαννίνων,Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.Η έκταση είναι 9.450 τ.χλμ. και ο συνολικός πληθυσμός 350.000 κάτοικοι.Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι τα Ιωάννινα με πληθυσμό 100.000 κατοίκους.
~Θεσσαλία
Η Θεσσαλία είναι ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Επίσης, αποτελεί μία από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας. Αποτελείται από τους νομούςΚαρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Η Θεσσαλία προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1881.
~Θράκη
Η Θράκη (βουλγαρικά Тракия/Тrakija, τουρκικά Trakya) είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα το όνομα Θράκη υποδηλώνει μια περιοχή που εκτείνεται στη νότια Βουλγαρία (βόρεια Θράκη), τη βορειοανατολική Ελλάδα (δυτική Θράκη), και την ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη). Η περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύνορα της Θράκης σε τρεις θάλασσες: ηΜαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και η Προποντίδα. Στην Τουρκία, καλείται επίσης Ρούμελη.
~Κρήτη
Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στηΜεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Η Κρήτη εδράζει περίπου 160 χλμ νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας εκτεινόμενη κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση, νότια του Αιγαίου πελάγους, του οποίου και αποτελεί το νότιο φυσικό όριο και βόρεια του Λιβυκού. Αποτελεί τμήμα της περιφερειακήςδιοίκησης της Ελλάδας και χωρίζεται σε τέσσερις νομούς: Ηρακλείου, Χανίων,Λασιθίου και Ρεθύμνου.
~Μακεδονία
Η Μακεδονία ( ή Ελληνική Μακεδονία, όπως αναφέρεται στο εξωτερικό), είναι ένα από ταγεωγραφικά διαμερίσματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και αποτελεί το νότιο και μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής και ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και τον ποταμό Νέστο. Σήμερα αποτελεί βόρειο γεωγραφικό και ιστορικό διαμέρισμα, το δεύτερo μεγαλύτερo σε πληθυσμό και το μεγαλύτερο σε έκταση, (25,9% της όλης έκτασης) της Ελληνικής επικράτειας, οριζόμενο προς βορρά από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ (FYROM) και την Βουλγαρία, προς νότια από τηΘεσσαλία και το Αιγαίο Πέλαγος, προς ανατολικά από τη Δυτική Θράκη και δυτικά από την Ήπειρο και Αλβανία.

  ~Νησιά Αιγαίου Πελάγους 

~Νησιά Ιονίου Πελάγους

Τα Επτάνησα είναι νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος.Ονομάζονται Επτάνησα από τον αριθμό των μεγαλύτερων νησιών του συμπλέγματος, που είναι (με αλφαβητική σειρά):
2.   Ιθάκη
5.   Κύθηρα
7.   Παξοί
Το σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά όπως τα Αντικύθηρα, τους Αντίπαξους, το Αρκούδι, την Άτοκο, τον Βρόμωνα, τηνΔρακονέρα, την Ερεικούσσα, τον Κάλαμο, τον Καλόγηρο, το Καρλονήσι, τον Καστό, τον Λαμπρινό, το Μαθράκι, τη Μάκρη, το Μεγανήσι, το Μόδι, τους Οθωνούς, την Οξεία, τον Πεταλά, τον Ποντικό, το Προβάτι, τον Σκορπιό, την Σοφία, τις Στροφάδες, την Σωρό και άλλα. Στο σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνεται και η νήσος Σάσων, η οποία από το 1864 έως το 1914 ανήκε στην Ελλάδα.
 ~Πελοπόννησος
Η Πελοπόννησος (γνωστή και ως Μωρέας ή Μωριάς) είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Βρίσκεται στα νότια του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω μιας στενής λωρίδας γης, του Ισθμού της Κορίνθου, στον οποίο το 1893κατασκευάστηκε η ομώνυμη διώρυγα, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε νησί. Η Πελοπόννησος διαιρείται διοικητικά σε επτά νομούς (ΑχαΐαΗλείαΜεσσηνίαΑρκαδίαΛακωνίαΑργολίδα και Κορινθία, με ένα μικρό τμήμα της να υπάγεται στο νομό Αττικής) και από το 1986 σε δύο περιφέρειες, τη Δυτικής Ελλάδας και την περιφέρεια Πελοποννήσου (και ένα μικρό τμήμα αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Αττικής). Έχει έκταση 21.439 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 1.086.935 κατοίκους. Μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα με δεύτερη κατά σειρά πόλη την Καλαμάτα
  ~Στερεά Ελλάδα
Η Στερεά Ελλάδα ή Κεντρική Ελλάδα είναι γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας με έκταση 24,910 τ.χλμ και πληθυσμό 4,591,568 κατοίκους.Παραδοσιακά φέρεται και με την ονομασία Ρούμελη, οι δε κάτοικοί της καλούνται Στερεοελλαδίτες ή Ρουμελιώτες.
Τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας αποτελούν σήμερα: η Αιτωλοακαρνανία, η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια και η Αττική. Στη παραδοσιακή ονομασία Ρούμελη, συνήθως δεν περιλαμβάνονταν η Αττική.
Η Στερεά Ελλάδα δεν ταυτίζεται απόλυτα με την ομώνυμη Περιφέρεια, μια και σε αυτή δεν εντάσσονται οι νομοί Αττικής και Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου